Dorade grillen aan het spit

Dorade grillen aan het spit

Een dorade, of ook wel zeebrasem, is een witvis met een stevige structuur. De vis is vrij vet en heeft een goede smaak. Je hoeft er niet veel mee te doen om toch een smakelijk gerecht op tafel te zetten. Ik ging de dorade grillen met het LetzQ spit voor de Big Green Egg.

Aantal personen: 2

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingredienten:

  •  1 hele dorade
  • 4 tenen knoflook
  • 1 schijf citroen
  • twee eetlepels kruidenrub

Benodigdheden:

  • Kamado of Barbecue
  • LetzQ spit
  • bindtouw
Dorade grillen aan het spit

Voorbereidingen

Een paar dingetjes die je goed moet voorbereiden om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Allereerst is een dorade niet overal te koop. Bij de betere viszaken liggen ze vaak wel of op de markt. Weet je niet zeker of de visboer ze heeft? Bel dan even van te voren, meestal kunnen ze een dorade voor je krijgen. Je kunt dorade zelf schoonmaken, maar de visboer kan dit waarschijnlijk wel een stuk beter.

Daarnaast heb je bindtouw nodig om je vis vast te maken. Ik heb aan den lijve ondervonden dat dit ook niet overal te koop is. Bestel het van tevoren online of check bij de supermarkt waar jij je boodschappen haalt of ze het hebben. Dan kan er bijna niets meer mis gaan.

Dorade grillen: de bereiding

Een dorade grillen is niet heel moeilijk, de vis heeft van zichzelf voldoende smaak dus je hoeft er niet veel aan toe te voegen om iets lekkers te maken. 

We gaan deze vis grillen aan het spit tot een kerntemperatuur van ongeveer 65°C. Je kunt een Dorade eten vanaf ongeveer 60 °C, maar dan vind ik de vis zelf wat te zacht. Laat hem echter vooral niet te gaar worden. Dan wordt de vis namelijk droog en heb je kans dat de vis zo gaar is dat deze boven je spit uit elkaar valt.

Voor dit recept neem je de volgende stappen:

1. Maak de dorade schoon

Mijn dorade was al schoongemaakt door de visboer, maar dan is het nog wel even nodig om de vis goed schoon te spoelen onder de kraan. 

Je kunt een dorade ook in zijn geheel kopen. Dan kan je hem schoonmaken door de buikwand van de dorade open te snijden van de anus tot de kop. Met je vingers kan je nu via de buikwand naar de kop toe en vervolgens kan je de ingewanden er als het ware uitschrapen. 

2. De dorade vullen

Ik heb slechts enkele ingrediënten waarmee ik de dorade vul. De limoen snijd ik in ongeveer 8 partjes en de knoflook hak in vieren. Ik maak bewust wat kleinere stukjes omdat de vis anders zo bol gaat staan en dan heb je een risico dat de ingrediënten uit de vis vallen. 

Ingredienten gegrilde dorade

Voordat ik de vis ga vullen met de ingredienten, smeer ik de vis van binnen in met een flinke theelepel kruiden. Hiervoor gebruik ik Pure Peprub, dit is een multipurposerub met, onder andere, oregano, laurier, peterselie en gedroogde groente. Vervolgens verdeel ik de limoen en de knoflook over de vis en zorg ik ervoor dat de buikwand niet te ver openstaat, zodat ik die straks mooi dicht kan binden. 

3. De vis aan het spit

Zodra je de dorade hebt gevuld, kan je hem aan het spit rijgen. Hiervoor breng de punt van het spit in bij de mond van de dorade. Je kunt zijn bek iets opentrekken en het spit er voorzichtig doorheen duwen. Je kunt het spit voorzichtig doorduwen tot bij de staart bij de vis. Laat de punt hier net naast de staart door de vis heen gaan. Op de foto’s hieronder zie je hoe ik dat gedaan heb.

Vis aan het spit voorkant
Achterkant vis aan het spit

4. De dorade vast binden

Nu je de dorade aan het spit hebt hangen, moet je ervoor zorgen dat de vis ongeveer in het midden hangt. Dit komt niet zo precies. Vervolgens bind je de vis vast met 3 of vier stukjes bindtouw, zodat de ingrediënten goed blijven zitten. 

Je kunt de pinnen aan weerszijden van het spit ook tegen de vis aanduwen. Hiermee voorkomen je dat het spit wel draait, maar de vis niet meedraait. 

Dorade binden

5. De dorade grillen

Ik heb mijn Big Green Egg opgestookt tot zo’n 175 °C. Alle kolen heb ik aan één kant van mijn kamado opgestapeld, zodat ik een hete en een koele kant krijg. Deze techniek heb ik geleerd bij een barbecue workshop bij het BBQ Experience Center. Zodra je de dorade aan het spit hebt zitten, hoef je vrijwel niets meer te doen. Check wel even of de vis goed meedraait aan het spit. De vis kan binnen 10 – 15 minuten klaar zijn, dus controleer de kerntemperatuur regelmatig. Zodra de vis klaar is, kan je het spit eraf halen en de bindtouwtjes lossnijden. Serveer de vis op een snijplank of direct op het bot. 

Gegrilde dorade

Dorade grillen: variaties

Niet iedereen heeft een spit en ook niet iedereen heeft een kamado. Toch kan je een dorade ook goed grillen in de oven of op een gewone barbecue met een visklem. Wil je bijvoorbeeld meerdere dorades grillen, gaar ze dan rechtop en indirect op je grill. 

Varieer ook eens met de ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld ook rozemarijn en citroen gebruiken voor de vulling van de vis. 

Mr. Mancave
Mijn naam is Stefan. Ik houd van barbecueën op mijn Big Green Egg, bier of andere alcoholische versnaperingen en met enige regelmaat schrijf ik over nieuwe recepten, goede stukken vlees, lekkere kruiden en nog veel meer.