Beste soorten houtskool

De beste houtskool voor je barbecue

Een lekker stuk vlees van de barbecue bereid je natuurlijk met goede houtskool. Met de opkomst van kamado’s, zoals de Big Green Egg, is het low & slow garen populair geworden. Waar je vroeger aan saté, speklapjes en een stokbroodjes dacht, willen we tegenwoordig toch wat meer uitpakken bij een barbecue. Maar met een goede barbecue of kamado ben je er nog niet.

Zeker als je een lange tijd wilt kunnen grillen, roken of garen, zul je goede houtskool moeten gebruiken. Ik vertel je over alle ins & outs van houtskool en de beste houtskool voor jouw barbecue.

Wat is houtskool?

Houtskool of ‘charcoal’ is hout dat verbrandt is met een beperkte hoeveelheid zuurstof. Doordat er weinig zuurstof bij het vuur komt, verbrandt het hout vrijwel niet waardoor het gaat verkolen. Stoffen die in het hout zitten, zoals methaan, waterstof en waterdamp verbranden wel, waardoor je na het verkolen min of meer zuiver koolstof overhoudt. Dit proces wordt ook wel pyrolyse genoemd. Het verkolen van hout kan enkele dagen in beslag nemen. De uiteindelijke stof is veel zuiverder en brandt ook beter dan gewoon hout.

Beste soorten houtskool

Waar wordt houtskool van gemaakt?

Van hout, maar niet alle soorten hout zijn even geschikt voor houtskool. De meeste houtskool wordt gemaakt van houtsoorten als Eik, Esdoorn, Els, Acacia en Marabu. Je kunt van vrijwel elke houtsoort houtskool maken, maar van bepaalde houtsoorten hoef je weinig te verwachten. Deze houtsoorten hebben allemaal een bepaalde hardheid, waardoor je kunt rekenen op een lange brandtijd en hoge temperaturen.

Houtskool vs briketten

Waarom moet je houtskool gebruiken in plaats van briketten? In principe zijn briketten een prima warmtebron voor je barbecue. Echter is houtskool beter voor je barbecue om meerdere redenen.

Geen as

Briketten worden samengeperst uit het restmateriaal van houtskool. Daarbij worden vaak bindmiddelen, maar bijvoorbeeld ook zand en soms ook chemicaliën toegevoegd, zodat ze lekker makkelijk aan te steken zijn. Resultaat is dat je na een poosje bbq’en een dikke laag as in de barbecue hebt liggen. En de chemicaliën zijn natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de smaak van je stukje vlees.

kolen met as

 

Langere brandtijd

briketten kunnen meestal maar een paar uur branden. Je hebt wel briketten met een lange brandtijd, maar meestal zijn deze na vier uur ook op. Als je nagaat dat je voor een brisket of pulled pork al gauw 8 uur nodig hebt, zijn briketten eigenlijk geen optie.

Hogere temperatuur
Houtskool kan een veel hogere temperatuur bereiken dan briketten. Wil je pizza bakken op de barbecue, dan kan het zijn dat je de gewenste temperatuur niet bereikt met briketten.

Geur
Hootskool stinkt niet. De walmen die van briketten afkomen zijn niet prettig. Nu gaat de geur van brandend houtskool ook in je kleren zitten, maar stinken doet het zeker niet.

Meer controle over het vuur
Briketten ontbranden snel, dat zorgt ervoor dat je barbecue in no-time klaar is om te grillen. Vaak slaat de temperatuur dan snel door waardoor je vlees snel verbrandt en na een goed uur begint de temperatuur al af te nemen waardoor er weer briketten bij moeten. Houtskool is wat minder gemakkelijk aan te steken, maar brandt veel gelijkmatiger en is gemakkelijker te controleren. Heb je een recept waarbij je 2 uur lang een temperatuur van 125 °C dan is daar met briketten eigenlijk geen beginnen aan.

Ga je gewoon een hamburgertje bakken, dan zijn briketten dus ook een prima alternatief. Tegenwoordig heb je ook kokosbriketten die gemaakt worden van de schillen van de kokosnoten. Een prima warmtebron voor je barbecue. Overigens is houtskool niet alleen voor kamado’s, zoals de Big Green Egg of de Bastard, je kunt de houtskool ook op een Weber of andere barbecue gebruiken.

Welke houtskool moet je dan gebruiken?

Er zijn tientallen, zo niet honderden verschillende soorten houtskool. Vooral in barbecueland Amerika vind je veel verschillende soorten houtskool en elk barbecue merk heeft ook wel zijn eigen kolen. Echter ben ik geen fan van de houtskool van Big Green Egg, Bastard, Kamado Joe of een van de andere merken. Ze zijn niet erg vriendelijk geprijsd en de kwaliteit van de kolen valt ook vaak tegen. Met name de zakken Big Green Egg houtskool die ik heb gekocht bevatte veel gruis.

Op basis van verkrijgbaarheid, prijs en kwaliteit heb ik een top 3 gemaakt van de beste houtskool soorten. Van alledrie vertel ik je over de prijs, kwaliteit en de voor- en nadelen.

Flames & Flavour houtskool

Flames & Flavour houtskool is verkrijgbaar in verschillende soorten. Naast Acacia en Marabu houtskool, heb je ook een variant met Europees eiken en beuken. Maar van Flames & Flavour heb je ook een aantal bijzondere houtsoorten, waaronder de Eucalyptus en de Binchotan.

Je hebt dus genoeg keuze om te experimenteren met verschillende soorten houtskool. Een groot voordeel van deze houtskool is dat deze met de hand geselecteerd wordt, daardoor zit er weinig gruis in. In tegenstelling tot veel andere soorten houtskool, komt deze houtskool in een doos. Handig, maar in de doos zit een zak. Beetje overbodig als je het mij vraagt.

Dit merk is relatief duur, maar je krijgt ook wel goede, bruikbare kolen. Nu kan je Binchotan houtskool kopen van Flames & Flavour. Dit moet geur- en rookvrije houtskool zijn, daar zit ook een kostenplaatje aan. Een doos van 14 kilo kost al gauw 60 euro.

Prijs: Vanaf € 23,- voor 8,5 kilo.

Flames and flavour houtskool
mooie stukken houtskool

Dammers houtskool

Dammers houtskool

Dammers houtskool is in Nederland misschien wel de meest bekende houtskool. Dammers is vrijwel overal te verkrijgen en wordt ook veel gebruikt door restaurants en cateraars. De acacia houtskool van Dammers brand gemakkelijk en is voor de meeste grillmasters perfect. Dammers heeft ook een iets hardere marabu houtskool variant die ideaal is voor low & slow bbq’en.

Dammers houtskool is erg goed en veel grillmasters zweren erbij. Zelf heb ik wel ervaren dat verschillende zakken veel gruis of kleine stukjes bevatten, die je eigenlijk niet kan gebruiken voor de barbecue. Daarentegen is Dammers wel heel vaak in de aanbieding of kan je korting krijgen wanneer je meerdere zakken tegelijk koopt. Dat maakt Dammers houtskool qua prijs wel erg goed.

Prijs: € 20,- voor 10 kilo.

Black Ranch houtskool

Black Ranch is een merk dat verschillende houtsoorten heeft. Naast de Cubaanse Marabu en Zuid-Afrikaanse Acacia houtskool, heeft Black Ranch ook Quebracho houtskool. De houtsoort die hiervoor gebruikt wordt is de Steeneik (Quebracho Blanco in het Spaans), dit hout heeft als bijnaam ‘de bijlbreker’. Black Ranch staat erom bekend dat je ook flinke stukken houtskool kunt verwachten als je de Quebracho houtskool koopt.

Vrijwel alle houtsoorten zijn mij goed bevallen, maar de Quebracho houtskool van Black Ranch is toch wel mijn persoonlijke favoriet. Je krijgt de kolen wat minder makkelijk aan, maar als ze eenmaal branden heb je ook een mooi vuur dat lang kan branden en elke gewenste temperatuur kan halen. 

Een klein nadeel is wel dat deze wat moeilijker te temperen zijn als je op een lagere temperatuur wilt barbecueën. Ga je voor Black Ranch dan krijg je een flinke zak voor een zachte prijs.

Prijs: € 27,- voor 15 kilo.

Black Ranch houtskool
quebracho houtskool

Waar kan je goede houtskool kopen?

Nu wil je natuurlijk weten waar je moet zijn voor deze houtskool. Vandaag de dag is het niet zo moeilijk meer om één van deze soorten te vinden. Er zijn ondertussen tal van bedrijven die de barbecuehype wel hebben opgemerkt, hierdoor is het steeds gemakkelijk om aan goede houtskool te komen. Er zijn tal van webshop, zoals Vuur en Rook, waar jij je houtskool online kunt bestellen. Maar ook steeds meer kookwinkels hebben houtskool liggen. In tal van horecazaken staat tegenwoordig ook wel een Big Green Egg of Bastard, daarom vind je bij de Sligro of Makro altijd wel verschillende soorten houtskool voor je barbecue. 

Mr. Mancave
Mijn naam is Stefan. Ik houd van barbecueën op mijn Big Green Egg, bier of andere alcoholische versnaperingen en met enige regelmaat schrijf ik over nieuwe recepten, goede stukken vlees, lekkere kruiden en nog veel meer.