procureur rollade

Procureur rollade aan het spit

Een procureur ken je natuurlijk van de pulled pork, maar je kunt er ook een hele goede rollade van maken. Met een beetje snijwerk en wat kruiden zet je een heerlijke procureur rollade op tafel.

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 45 – 60 minuten

Ingredienten:

 • 1 – 1,5 kg procureur
 • 8 takjes rozemarijn
 • 8 takjes tijm
 • 6 tenen knoflook
 • 1 rode peper
 • 3 el olijfolie
 • peper en zout
 • Pure Peprub
   

Benodigdheden:

 • Barbecue
 • LetzQ bbq spit
 • Slagerstouw
 • 2 chunks appel rookhout
 • Aluminiumfolie
procureur rollade

Van procureur kan je meestal niet een stukje krijgen. Meestal zijn ze 2 tot 3 kilo. Voor een procureur rollade voor 4 tot 6 personen heb je al gauw een procureur nodig van 1 tot 1,5 kilo. Mijn procureur was zo’n 2,5 kg. Deze heb ik gewoon doormidden gesneden. 

Daarbij zorg ik ervoor dat ik een mooi vierkant stuk vlees overhoudt. Het overtollige vocht van het vlees dep ik droog met wat keukenpapier. Volg deze stappen voor het maken van je eigen procureur rollade aan het spit.

1. Procureur vlinderen

Nu gaan we het stuk procureur vlinderen. Met een goed scherp mes snijdt je een laag van de procureur net niet door. Je kunt nu het stuk als het ware uitklappen. Bij het stuk waar het vlees nog vast zit snij je nogmaals een laag net niet helemaal door. 

Dit proces herhaal je 3 tot 5 keer afhankelijk van de dikte van de procureur. Voor een mooi resultaat snijdt je deze lagen ongeveer even dik, zodat je rollade een mooie vorm heeft wanneer je deze doorsnijdt. Hieronder zie je het resultaat na 4 keer snijden. 

Procureur vlinderen

2. De vulling van de rollade

Voor de vulling van de rollade neem je een schaaltje. Hierin voeg je de fijngehakte rozemarijn, tijm, knoflook en rode peper toe. Voeg de olijfolie toe aan het geheel en roer het goed door totdat je een mooi, vloeibaar geheel krijgt.

Je kunt dit mengsel met een eetlepel verdelen over je gevlinderde rollade. Zodra je het geheel hebt ingesmeerd, kan je nog wat zout en peper toevoegen.

Het kruiden van de rollade

3. Het binden van de rollade

Omdat we de rollade aan het spit gaan bereiden, kunnen we deze het beste opbinden aan het spit. Zo zorgen we ervoor dat de rollade goed in het midden van het spit zit en ook goed blijft zitten. Hiervoor neem je het spit van de LetzQ grillen leg deze met het midden op een van de uiteindes van je rollade. Rol het vlees vervolgens strak op tot je een compacte rol krijgt.

 

Gebonden rollade

 Neem vervolgens het slagerstouw en begin bij het uiteinde met het opbinden van de rollade. Trek het touw stevig aan en zorg ervoor dat de knoop goed vast zit, snijd het overtollige touw weg. Aan zo’n 5 stukken slagerstouw heb je waarschijnlijk wel voldoende om de volledige rollade stevig op te binden. 

4. De barbecue voorbereiden

Ik heb de barbecue voorbereid met de brande kolen aan één kant opgestapeld, zodat ik een koelere en hete kant krijg in de Big Green Egg, deze techniek heb ik geleerd bij het BBQ Experience Center. De barbecue moet ongeveer 150°C zijn als je de rollade aan het spit gaat bereiden. 

Leg op de bodem van de barbecue een stukje aluminiumfolie om vocht en olie dat van het vlees druipt op te vangen. zodra je het spit met de rollade plaats, kan je er nog wat chunks appelhout in doen voor een lekkere rooksmaak. 

5. De procureur rollade aan het spit

Het moment suprême, de rollade gaat aan het spit. Om ervoor te zorgen dat het vlees goed vastzit aan het spit en ook gaat meedraaien op de bbq, zet je het geheel vast met de vleeshaken van het spit. Nu kan je de de Pure Peprub (of een andere rub naar keuze) verspreiden over de snijplank. Rol de rollade hier doorheen tot je de kruiden mooi, gelijkmatig hebt verspreid over het geheel. Vervolgens kan de rollade aan het spit.

 
Procureur rollade aan het spit
procureur rollade

Zorg ervoor dat het vlees ongeveer in het midden zit van je spit voor een gelijkmatige garing. Check nog even of de rollade goed meedraait als het spit aanstaat. Check regelmatig met een kernthermometer de temperatuur van de rollade. Vanaf een temperatuur van 62°C kan je de rollade van het spit afhalen. Je hebt dan een lekkere rosé procureur rollade.

Mr. Mancave
Mijn naam is Stefan. Ik houd van barbecueën op mijn Big Green Egg, bier of andere alcoholische versnaperingen en met enige regelmaat schrijf ik over nieuwe recepten, goede stukken vlees, lekkere kruiden en nog veel meer.