Hertenrack: gemarineerd met honing, tijm en mosterd

Hertenrack gegrild op de Bigg Green Egg

Dit recept is bedoeld om echt indruk te maken. Hert is een van de grootste soorten wild en zo’n hertenrack is ook een spectaculair stuk vlees om te zien. Het is niet alleen een mooi stuk vlees, het is ook nog eens hartstikke lekker. In Nederland doen we het vrijwel alleen in het najaar of bijvoorbeeld met Kerst, maar in Scandinavische landen ligt hert veel vaker op het bord. Met dit recept kan je vrij eenvoudig een hertenrack bereiden met een eenvoudige, maar smaakvolle marinade.

Gemarineerde hertenrack

Het hertenrack is bereidt op een Big Green Egg. Om het recept te maken heb je de volgende spullen nodig:

Benodigdheden

  • Big Green Egg of een andere keramische barbecue
  • Conveggtor voor indirect grillen
  • rooksnippers
  • Snijplank
  • Keukenrol
  • keukenkwast

Ingrediënten

  • 1 Hertenrack
  • 4 el Honing
  • 1 pakje verse tijm
  • 1 el natuurazijn
  • 3 el Zaanse mosterd
  • olie
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Zorg dat je het hertenrack ruim op tijd uit de koelkast hebt gehaald, zodat het vlees rustig op kamertemperatuur kan komen. Doe dit minimaal 2 uur voordat je het vlees gaat bereiden.
  2. Net als bij spareribs moet je eerst het vlies tussen de botten verwijderen, anders kan de marinade minder goed intrekken. Heb je het vlees bij de slager gehaald, dan is de kans groot dat het al voor je gedaan is. Doe ondertussen een handvol houtsnippers in een kom water om deze te laten wellen.
  3. Doe de honing in een kom en voeg de azijn toe om het geheel vloeibaar te maken. Voeg vervolgens de Zaanse mosterd toe. Verwijder de blaadjes tijm en voeg deze ook toe aan de kom. Voeg vervolgens olie toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
  4. Gebruik een kwast om het hertenrack in te smeren met de marinade (kan je ook met je handen doen, maar dan wel eerst even wassen). Laat de marinade even intrekken.
  5. Steek de barbecue aan en laat deze een temperatuur bereiken van zo’n 200
    °C voordat je de conveggtor plaatst. De temperatuur zal daarna namelijk flink zakken. Met de conveggtor op de barbecue wil je een indirecte temperatuur bereiken van ongeveer 150 °C.
  6. Zodra je barbecue een constante temperatuur heeft bereikt van 150 °C, voeg je de houtsnippers toe aan de barbecue zodat deze flink gaat roken. Plaatst het hertenrack in het midden van de barbecue en laat deze in ongeveer 1,5 tot 2 uur tijd garen tot een kerntemperatuur van 53 °C.
  7. Laat het hertenrack vervolgens rusten en haal de conveggtor uit de barbecue. De barbecue moet een goede grilltemperatuur bereiken van ongeveer 200 °C tot 220 °C.
  8. Leg het hertenrack weer op de barbecue om deze af te grillen. Laat het vlees een paar minuten grillen en draai het vervolgens om, zodat je rondom om mooi gegrild vlees krijgt. Let erop dat het vuur niet teveel gaat vlammen, dat kan je vlees lelijk verschroeien.
  9. Neem een lange snijplank of een houten plank om het hertenrack op te serveren. Laat het vlees eventjes rusten, voordat je het aan tafel aansnijdt.
Indirect gegaarde hertenrack

Tip: Pak de uitstekende botjes in met aluminiumfolie, zo voorkom je dat deze helemaal verkoold raken.

Mr. Mancave
Mijn naam is Stefan. Ik houd van barbecueën op mijn Big Green Egg, bier of andere alcoholische versnaperingen en met enige regelmaat schrijf ik over nieuwe recepten, goede stukken vlees, lekkere kruiden en nog veel meer.